Blog o povijesti - Lekcije i skripte iz povijesti
Povijest - Skripte i Lekcije
 
Pretraga Bloga
Loading
 
Lekcije
LEKCIJE IZ POVIJESTI ZA PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE LEKCIJE IZ POVIJESTI ZA DRUGI RAZRED SREDNJE ŠKOLE LEKCIJE IZ POVIJESTI ZA TREĆI RAZRED SREDNJE ŠKOLE LEKCIJE IZ POVIJESTI ZA ČETVRTI RAZRED SREDNJE ŠKOLE KONTAKT
Blog
utorak, rujan 11, 2012
Indija - Lekcije iz povijesti za prvi razred srednje škole

DRAVIDI           

Najstarije kulture doline Inda bile su smještene na prostorima današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije.

Najstarije kulture doline Inda bile su smještene na prostorima današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije.

Najstariju civilizaciju i kulturu Indije razvili su Dravidi u razdoblju od 2500 – 1500. B.C. Njihovo podrijetlo, pa i najranije pismo do dan danas je ostalo zagonetka koju treba riješiti. Njihovi nasljednici danas nastanjuju južni dio Indijskog potkontinenta (zbog pritiska Arijaca koji su oko 1500. B.C. sa sjevera prodrli u Indiju) i mogu se pohvaliti da su u mogućnosti pratiti svoje korijene i do 4.500 godina unazad.

            Usprkos mnogim nepoznanicama, dravidska kultura bila je na vrlo visokom nivou, a urbanistički savršeni gradovi uz rijeku Ind – Mohenjo Daro i Harappa, posebno su se isticali. Raspored glavnih ulica bio je planski napravljen i sjekle su se pod pravim kutom, kuće imućnijih imale su kupaonice i uređena dvorišta, složeni

Ostaci grada Mohenjo - Daro

Slika 2: Na slici su prikazani ostaci grada Mohenjo - Daro, jednog od centara visoke civilizacije doline Inda.  Na središnjem dijelu slike vidimo kupališni kompleks, okružen manjim prostorijama koje su vjerojatno služile kao garderobe. Kultura stanovanja bila je vrlo visoka, a kuće su građene od opeka, te su bile prilično prostrane. Svaka je imala kupaonicu i bunar, a mnoge su čak imale zahode povezane s gradskim kanalizacijskim sistemom.

pokriveni kanalizacijski sistemi sa otvorima i septičkim jamama te javni bunari bili su dokaz visokih higijenskih uvjeta koji su vladali u spomenutim gradovima. Osim toga postojale su i velike javne kupaonice za one siromašnije, koji si nisu mogli priuštiti gradnju vlastite kupaonice u svom domu.

ARIJCI

            Indoeuropski narod, Arijci prodiru na prostore dravidske kulture oko 1500. B.C., a sa sobom donose i indoeuropski jezik – sanskrt (jedan od najstarijih indoeuropskih jezika, uz hetitski i grčki), a na sanskrtu pojam arijci (arya) znači "plemeniti" ili "gospodar zemlje" (u tom je kontekstu u XX st. Hitler nazivao njemački narod arijskim narodom, tj. gospodarskom rasom). Nakon prestanka osvajanja, Arijci preuzimaju sjedilački način života, a od tada počinju razvijati prilično složeni vjerski sustav – hinduizam.

HINDUIZAM           

Hinduistički vjernici ulaze u svetu rijeku Ganges

Slika 2: Hinduistički vjernici ulaze u svetu rijeku Ganges.

Glavna religija u Indiji, te jedna od najstarijih postojećih religija u Svijetu, koja osim vjerskog ima snažan kulturni i socijalni utjecaj na stanovništvo Indije. Prije svega to podrazumijeva podjelu na kaste, što je jedna od temeljnih odrednica hinduizma.

            Hinduizam (kao i mnoge istočnjačke religije – budizam, džainizam …) vjeruje u besmrtnost duše i stalni ciklus ponovnog rađanja ili reinkarnacije. Čovjekov život uvjetovan je njegovom karmom (učinjena djela) iz prethodnog života, tj. dobra djela i kvalitetan život kojim je ispunjavao vjerske i božanske naloge (dharma), podižu ga nakon reinkarnacije u viši status. U obrnutom slučaju može se čovjek reinkarnirati kao crv ili rob.

Vjerski cilj je osloboditi se svih ovozemaljskih opterećenja i utjecaja karme, a tada se prelazi u više stanje svijesti, tzv. mokša (nirvana u budizmu). Kako budući život ovisi o sadašnjim naporima, logično je da hinduizam potiče pojedinca na marljivost, duhovni napredak, društvenu odgovornost i sl.

            Izvor vjere u hinduizmu čini nekoliko svetih tekstova: Vede, Purane, Manu Smirti (Manuov zakonik), veliki epovi kao Ramayana, Mahabharata i Bhagavad Gita (ovi epovi ponajviše se bave moralnim postavkama hinduizma, te daju određene životne pouke).

Vede – na sanskrtu "znanje", a to je najstariji sveti tekst hinduizma. Predstavljaju filozofska razmišljanja o prirodi Brahmana, vrhovne božanske sile. Sastoje se od nekoliko veda, od kojih je najstarija Rig-Veda (pjesme znanja), koja govori o predhinduističkoj vjeri Arijaca.

Manu Smirti (Manuov zakonik) – prema hinduskoj mitologiji čovjek koji je sistematizirao vjerske i socijalne zakone hinduizma i postavlja temelje kastinskog sistema indijskog društva. Kremu indijskog društva čini kasta brahmana – svećenici, a u novije vrijeme visoko obrazovani ljudi koji preuzimaju važnije poslove u državi. Slijedeću kastu po hijerarhiji čine kšatrije – vojnici i vladarske obitelji; vajšije – cjelokupno slobodno arijsko stanovništvo, radnici, obrtnici, trgovci…; šudre – obavljaju najteže poslove. Izvan kastinskog sustava je sloj stanovništva poznat pod nazivom parije ili nedodirljivi, jer se bave "sramotnim" poslovima.

            Dio Manuovog zakona čini Dharma (ispunjavanje božanskih zakona), koja opisuje četiri glavna čovjekova životna cilja: 1) ispunjavanje vjerskih dužnosti (dharma); 2) fizičko uživanje i uživanje u seksu (kama); 3) ostvarenje materijalnog uspjeha u poslu (arta); 4) duhovno oslobođenje (mokša).

HINDUISTIČKA BOŽANSTVA

Božanstvo Shiva

Slika 3: Božanstvo Shiva

Brahman – božanska sila koja ispunjava sav prostor i predstavlja univerzalnu dušu svijeta. Svaki pojedinac koji želi doseći duhovno savršenstvo mora otkriti Brahmana u sebi. Pojavljuje se u tri glavne forme (trimurti): Brahma (stvoritelj svega); Vishnu (održavatelj) i Shiva (rušitelj, ali ne u klasičnom razarajućem smislu, jer Shiva razara svijet da bi ga opet stvorio u savršenijoj formi)

BUDIZAM           

Budizam nastaje spoznajom bogatog princa Siddharte Gautame (oko 6.st. B.C.) da je svijet ispunjen patnjom i nesrećom, a da je za mnoge loše stvari kriva kastinska podjela u Indiji. Ubrzo je napustio lagodan život, ženu, djecu i okrenuo se potrazi za vjerskim prosvjetljenjem. Nakon šestogodišnjeg lutanja i duboke meditacije objavio je svojim učenicima razloge mnogih patnji i načine kako izbjeći nesretno postojanje. Prozvali su ga Buddha, što na sanskrtu znači prosvijetljeni.
  • Prava vjera
  • Pravilan način života
  • Pravilna odluka
  • Ispravna težnja
  • Ispravna riječ
  • Pravilno mišljenje
  • Ispravan čin
  • Pravilna meditacija
Poznata skulptura Stojeći Buddha.

Slika 4: Poznata skulptura Stojeći Buddha.

            Životnu patnju moguće je izbjeći samo prekidom stalnih ciklusa reinkarnacija i isključivanjem od bilo kakvih zemaljskih potreba. To je moguće učiniti meditacijom koja će nas na kraju dovesti do savršenog mira i sreće, te neosjetljivosti za bilo kakvim potrebama. Takvo stanje Buddha naziva nirvana. Pri tome čovjek mora osigurati svoju karmu pravilnim prolaskom plemenitog osmeročlanog životnog puta:

DŽAINIZAM

            Još jedna religija s indijskim korijenima koja vjeruje da svako živo biće posjeduje vječnu dušu (jiva) i privremeno tijelo. Svaka jiva se reinkarnira nebrojeno puta u razna tijela prije nego postane slobodna i zaživi vječno u stanju apsolutnog znanja i blaženstva. Pravi pristalice džainizma izdvajaju se od svakodnevnog života i okreću se samotnjaštvu. Ne smiju ubiti niti jedno živo biće. Ne posjeduju nikakva dobra osim metle i štapa (metlom tjeraju kukce da ih ne zgaze dok hodaju). U očekivanju oslobođenja duše u stanju su zaroniti u žestoki asketizam koji ih na kraju zna dovesti do smrti od gladi i iscrpljenosti.

povijesni @ 00:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Komentari
 
Brojač posjeta
73985
Reklame
 
Index.hr
Nema zapisa.